Cinc passos per redactar un text

Redactar un text no és una tasca fàcil i sovint, tracti de què tracti el text, és més difícil del que ens pensàvem a priori. Així doncs, són molts els que es queden mirant el cursor del processador de textos o els quadradets de la llibreta a l’hora de redactar. Avui us volem proposar cinc consells bàsics que us permetran enfrontar-vos a la redacció d’un text de forma satisfactòria.

Pas número 1. Seleccioneu bé el tema

Pot semblar fàcil però ja us advertim que és més difícil del que sembla… A més, no us ha passat mai que heu començat a parlar d’un tema i que heu acabat parlant d’alguna cosa que no té res a veure amb el punt de partida?

Pas número 2. Brainstorm

Ara que tenim el tema, el qual pot ser molt ampli, estaria bé que féssim una pluja d’idees per resumir amb un petit esquema o una petita llista dels subtemes, aspectes, punts de vista, etc. que volem abordar en el nostre text. Per exemple, si parlem dels horts urbans, en la nostra pluja d’idees poden aparèixer punts com ara què és un hort urbà, qui el pot cultivar, coneixements que es necessiten, eines requerides, on informar-se, llibres que parlen del tema, etc. D’aquesta pluja d’idees aniran sortint temes i subtemes, divisions i supressions. És la part en què hem de treballar més, ja que aquesta pluja d’idees determinarà l’estructura del nostre text, de manera que val la pena dedicar-hi tanta estona com calgui.

Pas número 3. Ordeneu les vostres idees

Ara que tenim una llista de subtemes a tractar més o menys definida, és l’hora d’ordenar-la per tal de desenvolupar cada un dels punts de la nostra idea per ordre. Un truc que ens pot ajudar molt és intentar posar els temes més relacionats de costat per tal que les idees que són semblants o complementàries vagin seguides. També us pot ajudar el fet de desenvolupar una introducció per explicar a grans trets de què parlarem. Finalment, una conclusió final que consisteixi en un petit paràgraf en què recollim tot allò explicat donarà cohesió al text.

Pas número 4. Esplaieu-vos!

Ara és el moment d’esplaiar-vos i de deixar-vos anar: toca redactar. Agafeu la llista de temes ja ordenada i desenvolupeu-los. Cada idea serà un paràgraf del text. Sabem que de vegades és difícil, però intenteu respectar cada idea per tal que el text estigui ben estructurat i sigui el màxim de clar i entenedor possible. La llargada, sempre és variable i dependrà molt del tema, però us recomanem que no us repetiu i que no doneu massa voltes a una mateixa idea, ja que el text es pot fer pesat i fins i tot pot semblar que no domineu prou el tema.

Pas número 5. Repàs

Finalment, i no menys important, repasseu el text. Generalment en la redacció d’un text es cometen molts errors i de moltes menes, de manera que no està de més que feu un parell de llegides: una per fer els canvis que creieu oportuns en l’estructura, i una altra per acabar assegurar l’ortografia. Si cal llegir-lo més cops, no sigueu mandrosos… Per altra banda, si el vostre text no us acaba de convèncer, una segona opinió us ajudarà a millorar-ne el resultat.

Com podeu veure, són cinc passos que us ajudaran a enfrontar-vos a la redacció de qualsevol tipus de text. Ara bé, aplicar-los és més difícil del que sembla i no us queda més remei que practicar i practicar sense parar per tal que el procés us sigui més àgil.

By | 2017-10-05T11:49:48+00:00 juny 22nd, 2017|Redacció|1 Comment

One Comment

  1. Sr WordPress 22 juny, 2017 at 9:31 am - Reply

    Hola, esto es un comentario.
    Para borrar un comentario simplemente accede y revisa los comentarios de la entrada. Ahí tendrás la opción de editarlo o borrarlo.

Leave A Comment