Jo soc indepe, i tu?

Home/Sin categoría/Jo soc indepe, i tu?

Avui dia, estem més que farts de sentir a parlar d’economies que fan fallida, de deutes de milers de milions, de desnonaments, d’EROs, de xifres de l’atur i d’un llarg etcètera de males notícies. Tot i que sembla que les coses comencen a despuntar encara queda un llarg camí per poder dir que ja no hi ha problemes. Com no podia ser d’una altra manera, el sector editorial també s’ha vist afectat per la crisi i no sobta gens que també estigui farcit de xifres negatives que esperem que de mica en mica vagin millorant.

La producció de llibres a Espanya va augmentar un 8,3 % el 2016, segons l’avanç de l’estudi Panoràmica de l’Edició Espanyola de Llibres, publicat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Observatori de la Lectura i el Llibre.

En concret, la investigació mostra que el número de llibres inscrits amb ISBN el 2016 va ser de 86.000, la qual cosa suposa un augment del 8,3% respecte al 2015. Els llibres en paper representen el 70,7% del total i l’edició electrònica el 29,3%.

D’altra banda, l’edició electrònica va augmentar un 13,3%, amb un total de 25.237 ISBN enfront dels 22.280 ISBN del 2015. Dins d’aquesta categoria, els llibres digitals mostren un increment del 13,5%, amb un total de 23.656 ISBN enfront dels 20.848 ISBN el 2015, i representen el 27,5% del total de la producció electrònica.

I, si és així doncs, com pot ser que no estiguem contents? Hem d’alegrar-nos del fet que cada vegada hi hagi més gent que vulgui escapar de les macroeconomies, de les borses, les especulacions, les xifres amb més de sis zeros a la seva facturació anual i que al marge de tot això, té ganes de produir, de divulgar coneixement, de tenir projectes editorials diferents, compromesos, petits però grans a la seva manera i que de mica en mica, entre tots, es van fent un lloc en el sector i en les prestatgeries (o dispositius) de més i més gent any rere any.

Hem d’aplaudir! Aplaudir totes aquelles editorials independents i aquells autors-editors que any rere any salten a la palestra amb poc o cap finançament, amb un o dos títols anuals, lluitant aferrissadament per fer-se un lloc a les prestatgeries de les llibreries de poble i que, malgrat tot, mantenen la il·lusió, la força, l’empenta i no defalleixen.

I no es pot parlar d’edició independent (i no independentista) a Catalunya sense fer esmena a tots aquells que col·laboren amb la fi que les petites editorials no siguin engolides pels grans grups editorials i per tal que els petits autors puguin treure els seus títols sense haver de passar pel sedàs dels macrogrups. Des de l’Escriba volem mostrar el nostre agraïment a totes les associacions, empreses, ajuntaments… que lluiten, com nosaltres, per ajudar el sector editorial, i no amb fins econòmics sinó per altruisme.

D’entre tots els actes que es duen a terme amb aquesta finalitat, el que ens queda més a prop en el temps és la fira Liberisliber, que se celebra de manera anual el primer cap de setmana d’octubre.

By | 2017-10-05T11:53:07+00:00 octubre 4th, 2017|Sin categoría|0 Comments

Leave A Comment